~m0shi m0shi~

This blog is not active until further post.

c0oL h0m0sapiEn

Monday, February 27, 2012

prayin from afar



A lonely road crossed another cold state line
Miles away from those I love, purpose hard to find
While I recall all the words you spoke to me
Can't help but wish that I was there, back where I'd love to be, oh yeah

Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need that person who can be true to you
But I left her when I found her and now I wish I'd stayed
Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again

There's nothing here for me on this barren road
There's no one here while the city sleeps and all the shops are closed
Can't help but think of the times I've had with you
Pictures and some memories will have to help me through, oh yeah

Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need that person who can be true to you
I left her when I found her and now I wish I'd stayed
Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again

Well, some search never finding a way
Before long they waste away
I found you, something told me to stay
I gave in to selfish ways
And how I miss someone to hold when hope begins to fade

A lonely road crossed another cold state line
Miles away from those I love, purpose hard to find

Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need the person who can be true to you
I left her when I found her and now I wish I'd stayed
Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again


SOMEone gave me this songs bout long time ago. You know who you are. :)

post dibuat sementara tggu student portal load. okbai.






Wednesday, February 22, 2012

this is me.

i am an ISFJ : The Nurturer

You have a strong need to belong, and you very loyal.
A good listener, you excel at helping others in practical ways.
In your spare time, you enjoy engaging your senses through art, cooking, and music.
You find it easy to be devoted to one person... a partner who you do special things for.

In love, you express your emotions through actions.
Taking care of someone is how you love them. And you do it well!

At work, you do well in a structured environment. You complete tasks well and on time.
You would make a good interior designer, chef, or child psychologist.

How you see yourself: Competent, dependable, and detail oriented

When other people don't get you, they see you as: Boring, dominant, and stuck in a rut




kekeke. bosan sangat ni haa. amek personality quiz ni. somehow betul la jugak. ;)


nak try? sila ke SINI.


okbai. 





syukran.


assalamualaikum, alhamdulillah, allahuakbar. :)

taktahu nak tulis  apa, cuma cukuplah syukur ke hadrat Nya. sungguh aku bersyukur. paper sem lepas yg byk sgt killer dgn final nye yg sgt tak membantu utk aku berasa senang.

tapi semuanya lulus, alhamdulillah ya Allah, semua hanya kekuasaanMu. tiada yg mustahil bagiMu.

muhasabah diri tu penting. walau apa pun keputusannya. mungkin byk khilaf aku sem lepas. maafkan aku Ya Allah.

sesungguhnya Dia kenal siapa hamba hamba Nya. Allah tak suka org yg berputus asa. aku janji aku akan usaha lg.



# awak, mintak maaf kte tak sempurna. i'm working hard to be the best i can. -love-


Thursday, February 16, 2012

cuma emosi.

assalamualaikum.

ini cuma entry emosi. sila tekan pangkah di bahagian kanan tab window anda.

malam tadi kami sekeluarga kehilangan kitty. my little sweetie kitten. dia baru 5 bulan lebih. aku saja takmahu letak gamba. aku takut menangis lebih teruk. kalau korang ada kucing yang di jaga dari dia lahir, mesti korang faham macam mana rasa sedihnya.

dia lahir seminggu sebelum raya dalam rak kasut tahun lepas. kami bawak dia dgn adik dia balik kampung. sebab takut dia dgn adik dia mati kalau di tinggalkan. adik dia hitam belang putih, dia warna kuning belang putih. dia kecik sikit dari adik dia, sebab dia dilahirkan lelah.

masa dia baru lahir, mata dia tertutup sebelah sbb ade selaput. mak hari hari bacakan selawat sambil buang selaput tu, takut dia besar nanti buta. lama lama mata dia terbuka. dia membesar depan mata kami semua. adik dia yang hitam tu hilang dari kecik. entah kemana, tinggal dia dgn kami.

dari dia lembik baru lahir, sampai dia boleh berjalan, sampai dia bole berlari, semua depan mata kami. dia di jaga sempurna setiap hari. kalau dia mengiau, cepat cepat bg makan, kalau dia kotor, selalu di mandikan. dia membesar gemuk dan ceria. kalau kami  keluar, dia ada depan pintu macam melambai. kalau kami balik, dia ada depan pintu menunggu.

dia comel dan bersih. dia selalu bermain tepi kaki. bulunya kembang, ekornya tirus kembang dan panjang, matanya hitam bulat. dia lelah, tp sgt aktif bermain. pernah aku ckp, dia ni tak padan dgn lelahnya, kuat sgt main.

malam tadi, masa abah undur motor dalam gelap, abah terlanggar dia. mungkin terlenyek kat tayar. aku tengah makan. abah kelam kabut panggil aku ke luar. aku tak tahan lagi. air mata aku berjurai jatuh. masa aku tgk dia dah terkulai lemah, aku tutup mata dia, semoga dia pergi dgn tenang. selera aku terus mati. makanan aku di biarkan.

nafas dia berbunyi, sebab dia lelah, masih terngiang kat telinga aku.

petang semalam baru aku usap dia, rupanya itu yang terakhir.

takde lg suara dia mengiau depan pintu, takde lg dia yang suka berkejar kejar.

benar, semua di dunia ini milik Allah. dia dah kembali pada penciptanya.

selamat tinggal, kitty.

Monday, February 13, 2012

kalau kahwin..


kepada future hubby, sila take note. ahakz. :')

selangor : RM 300

anak anak dara jati selangor sekalian, sila berbangga, kekeke.

takde motip pun buat entry ni. saja suka suka. okbai.





not just a single picture.


..jangan cintakan orang yg tidak cintakan ALLAH, kerana jika mereka boleh tinggalkan ALLAH, mereka juga boleh tinggalkan kita :)

kalau nak di hitung, masa hidup ini takkan pernah cukup utk beribadah menampung dosa dosa kita, Y___Y

sebaik baik manusia ialah yang membawa manfaat kepada orang lain. 

#muhasabahdiri




Saturday, February 11, 2012

transgender family - this is just way too weird.

assalamualaikum semua. :)

how you guys doing? lama tak menaip sesuatu yang serius buat pengisi blog ni. asyik cerita santai je kan. hehe. aku cume lost some point utk berblog, which is currently i am addicted to tweet, so aku just follow up stories from my fellas tweethearts je la. lepak tweetland everyday dah jadi kebiasaan. :)

lately aku addicted to browse pasal transgender people, transgender family, and also relate to all those things. how they live in this normal life without any fear and continue to be with their loved one, and how they deal with the community acceptance. menarik utk tahu, but they are just not muslim, sebab tu la dorg tak mahu ikut hukum Allah secara semula jadi.

ade banyak transgender people out there, it can be thousand, or even millions. countless. transgender tak sama dgn khunsa. khunsa which are born naturally have both male and female reproductive organ, but transgender which are those people that already born with a specific male or female reproductive organ naturally BUT decide to CHANGE their gender to the other side.

pernah dengar nama Thomas Beatie? tak kenal? takpe, allow me to introduce him, or her, or whatever,



hensem? tak? manly look? muscular? wow? or what? but he actually have gone through this. 



Thomas Beatie is an American female-to-male transsexual. He began transitioning in the late 1990’s by undergoing hormone therapy and surgery. He opted for a gender reassignment procedure that allowed him to keep his original reproductive organs. In 2002 he was legally recognized as a man, and in 2003 he married his wife, Nancy. 

Thomas and Nancy wanted to start a family, but Nancy was no longer capable of childbearing. So, in 2008, Thomas garnered worldwide attention by becoming pregnant through artificial insemination—thereby expanding the human experience of pregnancy to men.



but who was 'he' back then?


Thomas Beattie was born female. Growing up in Hawaii as Tracy Lagondino, he was a Girl Scout, worked as a fashion model, and was even a finalist in the Miss Hawaii Teen USA beauty patent.
Thomas said that he never felt comfortable in these roles, and that he often chose to dress as a boy as young teen. For most of his life, Thomas (Tracy) felt that he was truly male.


In his early 20s, Thomas began taking testosterone, which enabled him to grow facial hair. Later, Thomas had his breasts surgically removed. He then had his identity legally changed, including his name and gender.

The only remaining reminder of Thomas’ former identity? He elected to keep his reproductive organs, including his uterus and ovaries.

read more : 
http://leigh-hopkins.suite101.com/pregnant-man-in-oregon-a49827

aku google lagi. semacam ssesuatu yang menarik utk aku tahu mcm mana dia hidup in reality. so aku jumpa ni.  so lively exclusive interview on them.







bagi aku, personally, he is just physically consider himself as a man because he have a strong desire to be one. but still biologicaly he is always be a woman. and also yes, they have a very pure heart to be a responsible parents, family, or stuff like that, but they have forgotten something, God's power and God's will.

aku ade nampak beberapa upcoming problems regarding to their child development.

1. thomas can be pregnant through insemination, which sperm donor yg dia dapat dari internet. kita takkan tahu dari siapa and wether it is medically safe or not. boleh jd sperm donor tu ade HIV so that anak dia akan jd carrier and also patient for that genes. yes dia sygkan anak dia, but actually, if so my prediction happen, they are just obsessed to be a parents instead of love their babies. i consider myself as they are selfish.

2. there are so many penyakit yg relate dgn gene. so kalau kte taktahu specifically about the gene, byk kemungkinan boleh terjadi many years afterwards. 

3. anak dia akan face kekeliruan gender yg sgt tinggi. yeah, mungkin dekat barat gay family or lesbian family quite many grows everyday, their children also will face the same confusion. dorang akan belajar secara sains yang male carry sex gene Y and female carry sex gene X. so what happend to them? are they alien or what? yes it might be possible those children can accept, but the world will become worse. trust me.

4. and as the children have to know who is their biologically dad, which is they will claim themselves as dad-less ke? it will create so much sosial problem arrise from this unfamiliar family institution. katakan anak tu sakit, then they have to find their real dad, then how this will be solve?


sebab tu Islam sangat2 menjaga keturunan umat manusia supaya semua makhluk yang hidup atas muka bumi Allah ni berhak atas dirinya dan yang di hak kan keatasnya. aku tak discrimnate those people, tp tolong lah, lebih banyak buruk daripada yang baik kesan daripada this transgender issue.

Allah beri kita otak utk menilai, dan iman utk menimbang kebenaran. :)

jangan ikut hati, nanti mati. jangan ikut rasa nanti binasa. selagi berpegang dengan Al - Quran dan SunnahNya, insyAllah takkan sesat selamanya. 

ok habis dah. nanti kalau ada masa aku buat follow up based on dalil Al - Quran pulak pasal memelihara keturunan okay, insyaAllah. 

thankyou for reading ! assalamualaikum.




Friday, February 10, 2012

night,mind,talk.

1. "Bajet ah kau ni post Islamik2".
Jawab,= "Memang, memang aku bajet nak masuk syurga. Kau bajet nak masuk belah mana?" 

2. "Takyahlah nak tunjuk bagus, menyampah aku!". 
Jawab,= "Aku tengah cuba nak baguskan diri sendiri sebab skrg aku rasa aku macam sampah depan Tuhan." 

3. "Berdakwah konon."
Jawab,= "Bukan konon, memang aku tengah dakwah diri aku sendiri." 

4. "Bukannya best pun status tu. Poyo ah!" 
Jawab,= "Memang tak best sebab aku bukannya nak jual buku. Aku update status jak pun. Biar poyo skrg, jgn poyo depan Tuhan di akhirat depan." 

5. "Aku block je la kau ni." 
Jawab,= "Alhamdulillah, jika itu yg terbaik utk iman kau." 

#Sekadar renungan. Fikir-fikir yer. =)


sampaikanlah walau hanya sepotong ayat. :)



Saturday, February 4, 2012

Cinta Hijau Muda Usia. #part1

Assalamualaikum.

** ini ialah nukilan si Faizal Zainal. inspired by the picture. baru nk belajar buat novel kata nya.




Chapter 1

Langit membiru tatkala sinar mentari sempat menyinggah sebentar di puncak banjaran Titiwangsa, dikala ribuan penduduk kota bertaburan menuju lokasi mengerah keringat nafkah.

"Leha, bangun-bangun! Ya Allah, awak tu anak dara. Langit dah tinggi ni leha oi! Mak tahu lah hari ni kamu cuti semester, tapi tak manis anak dara tidur sampai matahari dah naik kepala ni.." Mak Jemah mengejut Leha yang terbuai lena panjang.

"Mak... Kejap lah mak, cket lagi ye....." balas Leha yang keadaan sedar tidak sedar.

"Bangun-bangun.. Kamu ni.. Umur dah boleh jadi mak orang ni.. bila nak rajinnye kamu ni.." Mak Jemah terus mengejut Leha sambil mengunyah sireh pulang ke ganggang.

"Herm!! yeelah..." Leha akur dengan kehendak Mak Jemah.

Leha duduk sebentar sebelum bangun berdiri, lalu terus mengambil tuala berwarna merah jambu serta kelengkapan mandi yang lain.
Leha yang berjalan seolah-olah matanya tertutup rapat menahan mengantuknya, terus menuju ke pintu kayu bercorakkan likar kayu coklat gelap, lalu memasuki melalui pintu tersebut, kemudian mengunci rapat pintu itu.





-------------------------------------------------------------------------------------


endofstory.

error :


  • nama mak aku semestinya bukan Mak Jemah

  • aku takde towel kaler pink.

  • mak aku tak kunyah sireh pulang ke gagang. hahaha

  • dan yang penting, cerita ni takde kene mengene dgn gambar atas.

  • kenapa nama watak ni Leha. -.-'



- Pejal, sila repair storyline balik ye, arahan director. kekeke.




Thursday, February 2, 2012

exroomate. love. sweet memories.


















thankyou very very much, adeebkhairudin for the exroomate crazynees.
thankyou acik adeeb for the beautiful home.
thankyou tunang acik for the kuey teow kungfu.
thankyou mie for the car and the kindness, and love.
thankyou mak abah and aiman for accepting him.

for the most gratitude, 

THANKYOU ALLAH FOR THE LIFE. ALHAMDULILLAH.

thankyou all for the unforgetable sweet memories. :)

love, solehah.