~m0shi m0shi~

This blog is not active until further post.

c0oL h0m0sapiEn

Sunday, October 20, 2013

NOT ME.



Hi there. Assalamualaikum.

Again. hi blog ! lama x jenguk. yes mmg da berhabuk sgt. takde masa, sibuk, dan macam2 hal. yeah you and your excuses again. alasan. sibuk memanjang. mmg sibuk. dan taktahu nk tulis apa. ok semua boleh dikira sebagai alasan dan juga kenyataan.

semenjak jd pekerja ni, weekdays aku mmg burn habis. siang keje smpai ke maghrib, malam penat dan rehat. aku taksuka hidup macam ni. dan aku mula rasa aku salah pilih kerja. itulah, masa interview jwb kebabom sgt, kan da hired. dan bila da hired, ada peluang nk patah balik jd penganggur semula? 

yes. peluang mmg ada. tp mcm biasa, akan ada yg kata, 

"kau da keje elok2, buat apa berhenti? tahu tak susah nk dpt kerja zaman skng ni. ramai yg da grad pun x keje lg tahu x"

semua org takfaham.

dr hari pertama aku jejak HSBC tu, aku pergi utk dpt exposure interview je, just that. 

di takdirkan, rezeki aku, aku dpt.

masa tu, aku rasa aku pun x pasti apa yg aku buat.

aku akan kerja in a week.

yelah, org laen semua tahniah, tahniah. but aku sendiri masa tu x tahu aku da sedia atau tak. dan aku just go with the flow, pergi hari pertama induction.

somehow aku tak rasa seronok, tak rasa semangat pun. aku rasa biasa je. dan sesekali aku rasa, betul ke apa aku buat ni? is I meant to be here? again, aku lantakkan. go with the flow. 

dan sekarang, aku baru nk masuk 2 bulan kerja kt situ. the most important thing to be considered to be happy in your work is, your environment and your colleague. as long as kau jumpa kwn sekepala, seseorg yg boleh jd kwn kau kt tempat keje, takperlu kau serasi dgn semua org asalkan kau ada seseorg yg boleh jd kwn buat meluah rasa dan mengutuk bos kau, itu sudah cukup baik.

tapi sekarang, aku tak de tu semua. belum lg atau aku x tahu mungkin takde.

tempat keje aku takde kebebasan, tak adil, sexual harrasment is evrywhere (luckily aku tukar imej dan perwatakan aku kpd budak solehah spt nama aku yg sebenar kalau x mmg aku mati), bos perempuan (tahu tak aku benci bos perempuan? aku x pernah berjaya bekerja dgn bos perempuan !), dan aku sumpah aku x suka enviroment kt situ. 

lansung tak kene dgn jiwa aku ! aku takda masalah keje dgn multiracial, aku ada kwn bangsa laen yg baek, sgt baek, tp bkn kt department aku ! keling parya kt department aku semua kepala tah hape2 dan nasib aku mmg tak baek aku masuk department tu. setiap hari aku berharap weekend dtg cepat dan setiap weekend aku berharap esok bukan Isnin. 

aku bet aku duduk situ paling lama setahun je. lepas tu, aku nk berenti. dpt keje laen atau x dpt, itu da cerita lain. aku tak boleh tahan duduk situ lama2. cukup la aku ambik experience, kumpul duit, lepas tu aku blah. 

tempat tu bukan utk aku. mcm sorg pempuan pakai jubah tudung labuh tiba2 kene masuk pub. itulah perasaan nya.

definitely, not me.

Ya Allah, bantulah aku keluar dr situ. aku percaya rezeki di tgn Mu.